Afbeeldingsresultaat voor ormco bracketsDe vaste beugel, ook wel slotjesbeugel genoemd, bestaat uit twee onderdelen. Op de tanden en kiezen worden brackets (slotjes) geplakt. De brackets zijn het handvat waarmee de tand of kies "vastgepakt" kan worden. Door de brackets loopt een draad waarmee de tanden en kiezen bewogen kunnen worden.  

 

Is een vaste beugel pijnlijk?

 

Het plaatsen van de vaste beugel is niet pijnlijk. Wel is het zo dat de tanden en kiezen de eerste paar dagen na het plaatsen of nadat de beugel een beetje bijgesteld is een beetje gevoelig kunnen zijn. Het kauwen kan dan vervelend zijn. Meestal blijft dit een paar dagen. Een paracetamolletje doet vaak wonderen.

 

Hoe poets je je tanden?

 

Met een vaste beugel gaat het poetsen natuurlijk wat moeilijker. Na het plaatsen van de beugel krijg je hier uitgebreide uitleg over. Denk vooral aan de randjes langs het tandvlees (de ruimte tussen de bracket en het tandvlees) en de hoekjes tussen de tanden. Je zult langer de tijd moeten nemen om te tandenpoetsen. De randjes langs het tandvlees horen roze te zijn, rode randjes betekent ontstoken tandvlees. Goed poetsen is dan het enige wat helpt, ook al doet het wat pijn of bloedt het tandvlees.

 

Wat mag je niet eten

 

De brackets zitten natuurlijk niet muurvast op je tanden en kiezen. Eet daarom geen hard of taai of kleverig voedsel. Dus geen nootjes, lollies dropjes e.d. Drink zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken. De zuurtegraad in deze drankjes tasten je gebit aan.

 

 

En verder .......

 

Als er iets stuk gaat neem dan altijd eerst even telefonisch contact met ons op. Wij horen dan graag wat er stuk is en kunnen je doorgeven wanneer je mag komen. Als er een bracket af is altijd bellen, ook al is het op de dag van je controle. We hebben dan namelijk wat meer tijd nodig. Het is normaal dat je tanden en kiezen beweeglijk zijn na een controle of na het plaatsen . Dit heeft te maken met de verschuiving van de tand door het bot. Na een paar dagen wordt dit minder.