Eerste Hulp Online

 

Er is iets mis met je beugel. Wat kun je zelf doen bij pijn en spoed?
Klik hieronder op een vraag om het antwoord te zien.

 

Mijn draadje prikt

Probeer de draad af te knippen met een scherp nagelschaartje of klein tangetje. Indien dit niet lukt een stukje was of suikervrije kauwgom op de uitstekende draad plakken en bellen om een afspraak te maken

Mijn draad is gebroken

Maak een afspraak voor een nieuwe draad. Heb je door de gebroken draad last van een prik draad, zie "mijn draadje prikt"

Mijn draad is uit een bracket, en het klepje staat open

Als het klepje van de bracket nog open is kan je de draad zachtjes terug duwen en het klepje met 2 vingers naar elkaar duwen zodat deze weer dichtgaat. Lukt dit niet maak dan een afspraak en zie "mijn draadje prikt"

Mijn draad is uit de achterste bracket of bandje

Probeer de draad terug te plaatsen, bijvoorbeeld met een pincet. Lukt dit niet  zie "mijn draadje prikt"

Ik heb een losse bracket of band

Bel maandagochtend voor een afspraak. Neem de bracket/band altijd mee naar de afspraak. In geval van een losse band deze laten zitten, als je er geen last van hebt en goed schoonhouden, en dan natuurlijk bellen om een afspraak te maken.

Mijn kettingelastiek (chain) is kapot

Laat het elastiek zoveel mogelijk zitten en maak een afspraak voor het vervangen ervan

Het haakje (voor elastiek) is van de bracket/boog af)

Porbeer het elastiekje om de bracket te dragen waar het haakje zat. Maak een afspraak als dit niet lukt

De elastiekjes die ik draag zijn op

Haal in de praktijk je nieuwe elastiekjes op. Eventueel kunnen we ze ook naar je opsturen

Mijn tanden en kiezen doen pijn

Als je een beugel draagt kan je last krijgen van gevoelige/pijnlijke tanden en kiezen. Dit is normaal. Dit gebeurt vooral als je beugel net geplaatst is of als je net voor controle bent geweest. Je kunt tegen de gevoeligheid/pijn een paracetamol nemen. Als je twijfelt neem dan contact met ons op of kom langs in de praktijk.

Mijn spalk is kapot of los

Als je spalk los zit of kapot is maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Wacht niet te lang want je tanden en kiezen kunnen gaan schuiven als je spalk los zit. Probeer de spalk te laten zitten; haal hem er dus niet af en knip hem niet af. Eventueel kan je er een bolletje was of suikervrije kauwgom op plakken.

Mijn SUS is los

Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op om een afspraak te maken. Gebruik eventueel was of suikervrije kauwgom tegen prikkende dragen. Hangt de SUS echt los in je mond knip dan de boog door zodat je hem er voorzichtig uit kunt halen. Neem de losse onderdelen mee tijdens je afspraak

Mijn botankertje gaat ontsteken

Neem zo spoedig mogelijk contact met ons op. Blijf in de tussentijd goed poetsen en gebruik de spray waarvan we je het recept hebben meegegeven.

Ik heb een blaar of drukplek van mijn losse beugel

Als je een blaar of drukplek hebt maak dan een afspraak. Probeer de beugel in te houden zodat wij kunnen zien waar de drukplek zit

Er is een stukje kunsthars van mijn losse beugel afgebroken

Meestal kan je de beugel gewoon blijven dragen. Kom even bij de praktijk langs of neem telefonisch contact met ons op om te overleggen of je beugel gerepareerd moet worden. Als je langskomt neem dan ALTIJD je gipsmodellen mee zodat we, als je beugel toch gerepareerd moet worden, we hem gelijk kunnen opsturen