Afbeeldingsresultaat voor botankers orthodontie

Wat zijn botankertjes?

 

Botankertjes zijn kleine schroefjes die in de kaak worden vastgezet. Ze kunnen worden gebruikt om houvast te krijgen tijdens de orthodontische behandeling. Door de schroefjes ontstaat er een vast punt in de kaak. Dat vaste punt kan worden gebruikt om tanden en kiezen naartoe te trekken of vanaf te duwen.  

 

Hoe worden botankertjes geplaatst

 

Aan de hand van een rontgenfoto wordt de juiste positie bepaald. Vervolgens wordt er een plaatselijke verdoving gegeven op de plek waar het botankertje moet komen. Als de verdoving ingewerkt is wordt het botankertje in de kaak gedraaid.

 

Doet het plaatsen pijn

 

Nee, door de verdoving voel je niets van het plaatsen. Als de verdoving is uitgewerkt is het misschien een beetje gevoelig. Een paracetamol nemen is dan voldoende. Tijdens het vervolg van de orthodontische behandeling heb je er ook geen last van.  

 

Hoe worden ze verwijderd

 

Eigenlijk op een heel simpele manier. De botankertjes worden weer uit het kaakbot gedraaid. Hier voel je bijna niets van. Het tandvlees sluit zich dan binnen een paar uur en een paar weken later is er weer jong bot gevormd in het gaatje waar het botankertje zat.  

 

Let op!!

 

De botankertjes zitten niet in de kaak vastgegroeid zoals een echt implantaat. Om te zorgen dat ze goed vast blijven zitten is het belangrijk dat ze goed schoongehouden worden. Dat betekent dat je ze gewoon, met een zachte tandenborstel, kan mee poetsen. Verder is het belangrijk dat je er niet aan wiebelt of met je tong ermee speelt, want daardoor gaan ze los zitten.